Skip to main content
Parerile mele

OnLive platforma de gaming a viitorului?

By June 9, 2012May 20th, 20202 Comments

Onlive gaming

  În urmă cu ceva timp la o discuţie despre jocuri cineva tot se laudă că a jucat pe onlive , că onlive e cel mai tare , nu mai ştiu ce bonusuri primeşti şi iei jocul gratis pe onlive , că onlive etc :)) Prima dată nici nu am înţeles clar denumirea dar am întrebat exact cum se numeşte şi despre ce e vorba în mare şi respectivul a fost surprins de faptul că eu nu am auzit până atunci de această platforma de gaming 😀

Onlive este o platformă de coud gaming (gaming on demand) sau mai corect de game streaming zic eu 🙂 Avantajul principal care îl are faţă de celelalte platforme de distribuire a conţinutului digital este că utilizatorul numai este constrâns aproape deloc de hardware şi poate juca orice joc doreşte fără a mai fi nevoie să aibă un pc rachetă şi poate chiar să joace de pe telefon sau tabletă.

Cerinţe necesare pentru a rula în condiţii optime:

MINIMUM SYSTEM REQUIREMENTS:

 • Internet Connection: 2 Mbps, wired connection or Wi-Fi connection
 • Operating System: Windows 7 or Vista (32 or 64-bit) or XP SP3 (32-bit), Mac OS X 10.5.8 or later
 • Computer: Most PCs and netbooks, all Intel-based Macs
 • Screen Resolution: 1024×576
 • Graphics card with Pixel Shader 2.0 or better (PC)
 • CPU must support the SSE2 instruction set (PC)

RECOMMENDED SYSTEM REQUIREMENTS

 • Internet Connection: 5 Mbps, wired connection or Wi-Fi connection
 • Operating System: Windows® 7 or Vista (32 or 64-bit) or XP SP3 (32-bit), Mac® OS X 10.6 or later
 • Computer: Dual-core PCs, all Intel-based Macs
 • Screen Resolution: 1280×720
 • Graphics card with Pixel Shader 2.0 or better (PC)
 • CPU must support the SSE2 instruction set (PC)

Prima dată când am testat îmi dădea o eroare gen e501 , am contactat suportul şi era o tipă care nu prea ştia ce să îmi zică să rezolv problema şi mi-a mutat contul de pe US pe UK şi tot nu a mers şi am renunţat să mai insist. După ceva luni m-am logat din nou în aplicaţia Onlive am contactat suportul şi altă tipă mi-a spus exact că eroarea este eliminată prin deschiderea porturilor UDP : 16384-16640 and TCP: 443.

Nu am testat multe jocuri dar pot spune că se vede ok dar departe de cum rulează pe PC , de menţionat este faptul că se atinge viteză de 5Mbps in timpul streamului . La jocurile fps se observă un lag mai pronunţat dar la cele 3rd Person / racing /rts este mai mult decât jucabil.

Acest serviciu nu este introdus oficial în România dar au planuri de extindere , ştiu că la un momentdat mergea chiar şi să cumperi acum nu prea.

Ca preţuri sunt mult mai ieftini decât steam/origin în plus poţi închiria (PlayPack) pentru 10$/ luna  aproape toate jocurile şi primeşti şi 30% reducere la jocurile care vrei să le cumperi definitiv în contul tău. La unele jocuri poţi alege să le inchirizi între 3 şi 5 zile la un preţ de până în 10$. Cel mai mare avantaj este că poţi testa orice joc 30 minnute.

În concluezie recomand să încercaţi această platforma şi sper că pe viitor cei de la Onlive să implementeze servere şi în România şi conexiunea între server şi jucător să fie mult mai rapidă şi implicit o calitate mai bună a streamului. Tehnologia este de viitor dar nu cred că o să înlocuiască vânzarea fizică a jocurilor dar în mod sigur o să asigure un preţ competitiv pentru gameri.

Update: Sony a cumpărat serviciul OnLive . După data de 30/04/2015 Onlive se va inchide 🙁  sursa: Aici

2 Comments

 • Tudor says:

  buna ideea… dar nu cred ca este viabila la scara larga… ar avea nevoie de mult prea multe servere sa faca host la toate jocurile pentru toti utilizatorii…

 • RI says:

  Este viabila aceasta idee in conditiile in care nu ai nevoie de un calculator “racheta”, asa cum este precizat in articol.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.