Skip to main content
Parerile mele

Compensarea directa – o schimbare benefica ?

By May 25, 20123 Comments

Azi ma gandeam la toate accidentele rutiere auzite si observate pana acum si am zis sa vad ce asiguratori mai seriosi avem in tara noastra. Cu un search pe google m-am dus catre un studiu realizat de cei de la RCA Ieftin in care au acumulat impresiile cumparatorilor si in felul asta au facut un top 10 al asiguratorilor romani pe domeniul asigurarilor de raspundere civila din care resiese ca  cei mai apreciati asiguratori sunt Groupama, Asirom si Euroins, Groupama fiind singurul care reuseste sa aibe mai multe buline albe decat negre. Dar ce te faci cand esti lovit de unul care e asigurat la cei mai antipatici dintre asiguratori ? Nu prea multe, cred ! Eficientizarea acestui domeniu nu e usoara. Este bine cunoscut ca majoritatea romanilor isi aleg o  asigurare RCA tinand cont numai de pret sperand ca nu o sa fie pusi in situatia de a testa si calitatea acestuia. In alte tari ca : Italia , Franta si Anglia se foloseste sistemul de compensare directa in care calitatea serviciilor de despagubire a asiguratorului este criteriul principal de orientare al clientilor.

Cum ar functiona compensarea directa ?

Daca asiguratorii din Romania ar folosi acest sistem de compensare directa am avea urmatorul scenariu : in cazul coliziunii a doua vehicule inmatriculate in Romania, dauna se va aviza direct de Asiguratorul pagubitului care va plati despagubiri pentru avariile vehiculului, a vatamarilor corporale si a avariilor bunurilor pagubitului sau a pasagerilor din vehiculul pagubitului. Asiguratorul pagubitului ar fi obligat sa plateasca daunele in numele Asiguratorului vinovatului, urmand ca reglarea despagubirilor sa fie realizata, ulterior, printr-un organism de clearing. Astfel ar scadea timpul de despagubire si ar produce o competitie sanatoasa intre asiguratori, bazata pe calitatea serviciilor oferite.

Avantajele sistemului de compensare directa

Dintr-o analiza scurta se pot observa o serie de avataje precum :
* costuri controlabile
* cresterea calitatii serviciilor oferite de catre asiguratori
* decizia de alegere a asiguratorului nu va mai fi luata in functie de pret
* cresterea numarului de cazuri rezolvate pe cale amiabila
* reducerea fraudelor in sistem

Cel mai mare beneficiu al acestui sistem este ca va elimina conflictul dintre pagubit si asigurator pentru ca asiguratorul ales de cel pagubit ii plateste daunele !

Si totusi…

Pana cand sistemul de compensare directa va deveni o realitate pe pamantul romanesc tot banul ramane cel mai important (poate chiar singurul) criteriu de alegere al asiguratorului desi unii asiguratori sunt cunoscuti pentru problemele/rea vointa de despagubire… dar in fond, e problema celui accidentat la ce companie s-a asigurat vinovatul, nu ?

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.