Skip to main content
Publicitate

O metoda foarte buna de a-ti economisi banii : Panouri solare pentru apa calda !

By March 8, 2014October 29th, 20193 Comments

Panouri solare din inox

 O metoda foarte buna de a-ti economisi banii : Panouri solare pentru apa calda ! Pentru cei care au avut ocazia sa calatoreasca cu masina spre Grecia sigur au observat ca imediat dupa trecerea frontierei aproape pe fiecare acoperis este montat un panou solar pentru apa calda….si te intrebi: oare la noi in tara de ce nu vedem asa ceva? Se pare ca grecii si-au dat seama mai devreme de aceasta sursa imensa de energie pe care ne-o daruieste Soarele in fiecare zi. Noi trebuie doar sa stim cum sa o valorificam.In perioadele de criza, oamenii incearca sa-si reduca costurile in gospodarie iar in ceea ce priveste producerea apei calde menajere cea mai buna metoda este montarea unui panou solar. In cateva cuvinte principiul este simplu : radiatia solara incalzeste tubul vidat al panoului solar iar acesta mai departe incalzeste apa . Nici in acest domeniu tehnologia nu a stat pe loc , materialele folosite au inceput sa fie dintre cele mai moderne , s-a trecut de la panoul solar plan (cu randamnent ceva mai scazut si cu o durata de viata mai mica) la cele cu tuburi vidate cu randamente foarte ridicate . Acestea din urma, din punct de vedere al principiului de functionare, sunt de mai multe feluri.Panourile solare nepresurizate functioneaza prin termosifonare si pot fi folosite doar in perioada martie-noiembrie, sau, daca sunt doate cu tuburi glass-pipe, pot functiona tot timpul anului.Trebuie montate obligatoriu pe acoperis, la inaltime cat mai mare, pentru o mai buna presiune a apei. Panourile solar presurizate functioneaza pe tot parcursul anului, la presiune retelei de apa. Avantajul acestora este ca pot fi montate si in curte sau pe o terasa, au un randament ridicat prin faptul ca sunt dotete cu tuburi vidate cu heat-pipe cu un diametru mai mare. La aceste modele apa nu circula prin tuburile vidate deci este evitata situatia neplacuta a depunerilor de saruri pe peretii tubului . Mai putem aminti aici de colectoare solare,  la care transferul termic se face printr-un agent termic (antigel solar) care incalzeste apa dintr-un boiler de inox alimentar, montat separat si prevazut cu 2 sau 3 serpentine (pentru cazul in care se doreste conectarea si la centrala termica).Pentru prevenirea depunerilor de saruri din apa in interiorul boilerului, acesta este prevazut cu un anod de magneziu. Acesta este o instalatie solara presurizata separat., care in afara de colectorul solar si boilerul de inox mai este dotata cu un grup solar de pompare cu multiple funtii (pratic automatizarea instalatiei). In functie de bugetul alocat, instalatia poate avea randament foarte bun si pe timpul iernii, este necesat doar sa nu fie innorat.Indiferent de solutia aleasa pentru producerea apei calde menajere, montarea unui panou solar va aduce economii considerabile in buget, iar amortizarea se poate face chiar din primul an de utilizare.Panourile solare cu tuburi vidate au o perioada lunga de viata de cca 15-20 ani, in functie de calitatea apei din zona in care sunt folosite.

3 Comments

  • SmithRo says:

    Am tot citit despre aceasta tehnica prin panouri solare pentru apa calda, pare a fi o tehnologie de viitor. Preturile sunt cam scumpe oricum dar asa este la inceput, pe viitor poate vor devenii mai ieftine. Poate asa ajungem si noi mai civilizati nu mai consumam resursele pamantului degeaba. O zi buna!

  • florentin says:

    Trebuie sa fie ceva simplu pentru a o putea folosi fara prea mari batai de cap…Panourile fotovoltaice trebuie sa asigure intreg necesarul de apa calda locuintei…

  • Topogan says:

    Panourile solare fotovoltaice sunt mult mai ok decat cele dedicate doar pentru apa calda si sunt eficiente chiar si iarna. Pe curent poti face apa calda oricand, chiar poti incalzi si locuinta cand cele pentru apa calda sunt folosite aproape exclusive doar pentru apa calda menajera si nu pentru incalzire.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.